KIRIMLI



Yönetmen: Burak Cem Arlıel
Oyuncular: Murat Yıldırım, Selma Ergeç, Baki Davrak
Yapım: Türkiye
Vizyon Tarihi: 12 Aralık 2014

Film ile ilgili düşüncelerimi yazmadan önce, filmi anlamamız açısından olayın geçtiği tarihsel geçişe değinmekte fayda görüyorum.

28 Mayıs 1944'te 450 bine yakın Tatar bir gece yarısı trenlere bindirilerek Kırım'dan Orta Asya'nın çeşitli bölgelerine gönderilmiştir. Bu sürülmenin Kırımlıların Almanlarla bir işbirliği içinde olduğu ve Stalin tarafından jenoside (soykırım) benzer şekilde sürülmesinin sanki bir haklılığı varmış gibi gösterilmiştir. Tarihsel zincire baktığımızda da Almanların petrol yataklarına gidebilmek için tarihsel ticaret yollarından birinin Kırım'dan geçmesi sebebiyle, kendi egemenliklerine kavuşturmak sözünü verdikleri Kırımlıları, Ruslara karşı kullanmak maksadıyla kendi taraflarına çekmelerini sağlamak amacıyladır.
Madalyonun diğer tarafında ise Rusların Stalin döneminde Kırım sürgünü ile başardığı bu bölgeyi Türksüzleştirme projesinin daha önceleri de Katerina döneminde de söz konusu olmasıdır.
Sonuç itibariyle de amaç her iki emperyalist grubun bu bölgedeki Tatar varlığını süpürüp atmak planında ortak olmalarıdır.

Bu küçük ayrıntı sonrasında filmin konusuna gelirsek; Rus devrimi sonrasında evlerinden, yurtlarından sürgün edilen insanların, yeniden kendi özgürlüklerine kavuşmak adına verdiği mücadeleyi anlatan dramatik ve tarihsel konusu olması açısından da izlenesi bir film.
Aslında tarihsel konusu olan filmleri seyretmeyi sevarim. Çünkü tarihsel bir geçmişi olan ve bir şeyleri öğretmesi açısından o dönemde yaşayan insanların duygularını kısmen de olsa içinizde hissedebilmek, o dönemde yaşayan insanları anlamak açısından çok önemli. Film gerçekten konusu ve oyuncuları itibariyle güzel. Fakat her nedense ben o duyguları içimde bir türlü hissedemedim. Bilmem neden ! O yüzden filmin konusu ile ilgili bir şeyler yazmıyorum ki gidip kendiniz izleyin ve değerlendirin diye. Ama Türk filmi olması açısından da onca saçma sapan, konusu bile olmayan hayal ürünü filmi izlemektense bunu izlemeyi yeğlerim. Elbette ki karar sizin... Gidin izleyin ve güzel olup olmadığına sizler karar verin..


Şimdiden iyi seyirler dileğiyle,,,

Mehpare ÖĞÜT

0 Comments: