NEŞRİYAT - CYRİL MANGO’NUN GÖZÜNDEN BİZANS


Oxford Üniversitesi’nde Bizans ve Modern Grek dili profesörü olan Cyril Mango’nun ‘’Bizans, Yeni Roma İmparatorluğu’’ adlı kitabı değişik bir Bizans incelemesi.
Bizans’ı hem Roma tarihinin bir devamı hem Hıristiyan kültürünün oluşumundaki rolü, hem de bir Doğu devleti ve toplumu olarak ele alan bir çalışma. Bizans’ı tarihsel süreç içinde ve bir imparatorluk coğrafyası bütünlüğünde irdeleyen Cyril Mango, herkesin kolaylıkla okuyabileceği bir metin ortaya koymuş.
Bizans’ı çok kavimlilik, çok dillilik yönleriyle başlayıp toplumsal düzen, ekonomik yapı, kentsel oluşum, Hıristiyanlıkla birlikte önemli bir kurum olarak beliren manastırlar, eğitim kurumları, klasik dönemde Hıristiyanlığın biçimlendirdiği ama pek çok eski kültürden de izler taşıyan dünyayı ve evreni kavrama düşüncesiyle, edebiyat ve sanat alanında ortaya koyduklarıyla değerlendiriliyor.
Bizans’ın kendinden önceki ve sonraki Ortadoğu toplumlarıyla ilginç benzerliklerini şaşırtıcı örneklerle ortaya koyan bu çalışma Osmanlı tarihiyle ilgili okur bakımından da yararlı ve uyarıcı nitelikle taşıyor. Cyril Mango’nun bu kitabı Türkçedeki Bizans literatürüne gerçek bir katkıdır.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan kitabı, Gül Çağalı Güven çevirdi. 344 sayfadan oluşan kitabın fiyatı ise 20 YTL.

Kaynak - Pusula.tv


0 Comments: