BİR FARK YARATMAK : KAHRAMANCA YOLCULUK

Siz bir kahramansınız, ya da olabilirsiniz… Mitosta, edebiyatta ve gerçek yaşamda kahramanlar yolculuğa çıkar, ejderhalarla ( yani sorunlarla) karşılaşırlar, ve gerçek benliklerinin hazinesini keşfederler. Yolculuk sırasında kendilerini çok yanlız hissetseler de, yolculuğun sonunda kazandıklari ödül kendileriyle, diğer insanlarla ve dünyayla birleşme duygusudur. Hayatta ölümle karşılaştığımız her seferinde, ejderha ile karşılaşırız. Yaşamamaya karşı yaşamayı seçtiğimiz ve kendimizi daha da derin bir biçimde keşfettiğimiz her seferinde kendimize, toplumumuza, kültürümüze yeni yaşam getiririz.

Bu yolculuğu yapma ihtiyacı insan türünün doğasında vardır. Eğer bu yolculuğu göze almazsak, bu yolculuğu yapmak yerine önceden berlirlenmiş toplumsal rolleri oynarsak, sonuçta hissizleşip uyuşuklaşabilir ve içimizde bir yabancılaşma, bir boşluk duyabiliriz. Sorunları ortadan kaldırabilecek cesareti bulamayanlar, bu dürtüyü içselleştirip kendi kilolarına, bencilliklerine, hassasiyetlerine ya da hoşa gitmediğini düşündükleri diğer niteliklerine karşı savaş ilan ederek kendilerini kılıçtan geçirirler.

Gerçek benliğimize karşı savaş açtığımızda, sonunda ruhumuzu kendimizi yitirmiş gibi hissedebiliriz. Eğer bu yeterince uzun bir süre devam ederse, büyük bir olasılıkla, hastalanır ve yeniden iyileşmek için mücadele etmek zorunda kalırız. Bu yolculuktan kaçındığımızda, yaşamamayı deneyimler ve, buna uygun olarak, toplumda daha az yaşam tezahür ederiz. Bu çorak arazi deneyimidir.

Carlos S. Pearson, PH.D.


0 Comments: