BUĞDAY


Buğday, insanlık tarihinin en eski ve en temel gıdalarından biridir. İlk kez binlerce yıl önce Mezopotamya'da tarımı yapılan bu değerli tahıl, medeniyetlerin doğuşuna ve tarım toplumlarının gelişimine öncülük etmiştir. Küçük bir tohumdan filizlenen buğday, sabırla büyür, olgunlaşır ve altın başaklara dönüşür. Bu başaklar, insan emeğiyle harmanlanarak ekmeğe, unlu mamullere ve daha birçok besine kaynak olur.

Buğday, yalnızca bir besin kaynağı değil, aynı zamanda bereketin, üretkenliğin ve insan emeğinin sembolüdür. Ekin tarlaları, güneşin altında altın rengine bürünen uçsuz bucaksız bir deniz gibi dalgalanırken, buğdayın her bir tanesi, toprağa duyulan derin bağın ve doğanın döngüsüne olan inancın ifadesidir.

İnsanların yaşamında böylesine önemli bir yer tutan buğday, geçmişten günümüze kadar birçok kültürde kutsal sayılmıştır. Anadolu'da, ekmek ve buğday, misafirperverliğin ve paylaşmanın sembolü olarak kabul edilir. "Ekmek teknesi" gibi deyimlerle, buğdayın insanın geçim kaynağı ve hayat mücadelesinin bir parçası olduğu ifade edilir.

Buğdayın her tanesi, içinde taşıdığı yaşam gücü ve potansiyeli ile toprağa ekilirken, geleceğe atılan bir umut tohumudur. Çünkü buğday, sabırla büyür ve zamanı geldiğinde toprağa dönüşerek yeni döngüler başlatır. Bu sonsuz döngü, insan hayatının sürekliliğini ve doğanın mükemmel dengesini hatırlatır.

Çünkü ; "Buğday tanelerinde saklıdır emeğin bereketi."


Mehpare ÖĞÜT ŞENGÜL EYLÜL 
2024


 

3 yorum:

  1. Merhabalar.
    Buğdayın hikayesini ne güzel anlatmışsınız. "Buğday tanelerinde saklıdır emeğin bereketi" saptamanıza aynen katılıyorum. Ne güzel bir tespit böyle. Adeta yazınızı özetlemiş . Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Blog sayfanıza üye olmak için izleyiciler eklentisindeki butonu tıkladım ama, üye olamadım. Çünkü bu ara Blogger'in bu eksikliğinden de bahsetmemiz gerekiyor aslında. Şu anda ben işletim sistemi olarak Linux tabanlı Tübitak-Ulakbim'in Pardus işleti sistemini kullanıyorum. Acaba bu sistemden dolayı mı blog sayfalarına üye olamıyorum diye tereddüte düştüm.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle merhabalar... Ben de bu güzel yorumunuz için tşk ediyorum. Buğday yaşamımızın bir parçası. Ondan vazgeçmek demek yaşamdan vazgeçmek demektir. Ona emek verenler bereketlendirir her bir taneyi. İnsan yaşamında olduğu gibi. Naçizane yazıyorum kendimce. Beğenmeniz beni çok mutlu etti.
    Bu arada bloglara üye olma konusunda ben de tam bilemiyorum. Bu sorun neden kaynaklanıyor. Ama takip etmek isterseniz benim gibi de bir tarafa blog ismini ekleyip takip edebilirsiniz. Tekrardan teşekkürler sağlıklı günler dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Sizin de haberiniz olduğu gibi, Blogger yine bir sürprizle, takip edilecek blog sayfası sayısını iki yüz ile sınırlandırmış. Bu nedenle ben de yeni bir blog sayfasını takibe alamıyormuşum. Okuma listemdeki takip ettiğim blog sayfa sayısını iki yüzün altına indirdikten sonra yeni blog sayfalarına üye olarak takibime almayı başardım.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

Yorumunuz İçin Teşekkürler Ediyorum