“BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ” – KHALED HOSSEINI

Kitabın Özgün Adı : A Thousand Splendid Suns
Türkçesi : Püren ÖZGEREN & Everest Yayınları

Biri 14, diğeri 15 yaşında iki çocuk…Yaşlarından önce olgunlaşmış iki genç kadın.  Ve hayatın, onlara, hayallerinin dışında çizdiği farklı yollar. “Harami” lakabının üste yapışması ve bir ömür boyu taşınması. İstenmeden zoraki yapılan evlilikler, kesişen yollar, hayal kırıklıkları, kırgınlıklar… Umutların bir bir kaybolması. İç savaşın patlak vermesi, kaçışlar, yakalanışlar, dövülmeler, kandırılmalar, roketler, dağılan bedenler…Her şeye rağmen bitmek bilmeyen yaşam umudu ve mücadelesi.

Baştan sona hüzün dolu bir kitap. Okurken yüreğinizin sıkışacağı, gözlerinizin dolacağı ve daha çocukken ergenliğe ulaşan ve hiç tahmin edemeyecekleri şeyleri yaşamak zorunda bırakılan iki genç kadın, iki sübyan… Hayatın insanlara ne zaman ne getireceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Ve bu kitabın iki kahramanı olan Meryem ve Leyla’da bilemezdi elbette. Kendi adıma düşünüyorum da böyle bir şeyi yaşamak zorunda kalsaydım ya da günün birinde yaşayacak olsam şayet, onlar kadar mücadeleci, onlar kadar dayanıklı olabilir miydim acaba !!!

Bu kitap yazar Khaled Hosseını tarafından kaleme alınmış olup yazarın şu ana kadar yazdığı iki kitaptan ikincisidir. Öncelikle gerçekten yazarı kutlamak gerekiyor çünkü; kullandığı dil itibariyle okurken anlamak adına hiçbir zorluk çekmiyorsunuz. Gayet yalın bir dille, yaşanan olayları saptırmadan ve de üstüne katmadan olduğu gibi anlatmış. Okurken kendinizi kitabın içinde hissediyor olmanız da en büyük ayrıcalık ki, çoğu yazarın kitabında bunu yaşamak bazen imkansızdır en azından benim için. Mutlaka okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konunun işlendiği bu kitap, bizlere, günlük yaşamımızı sürdürürken, yanı başımızda ki komşularımızın yaşadıklarını ve insanlık suçu olarak nitelendirilen vahşi katliamları, işkencelerı, dışlanma ve tecavüzleri bir bir gözler önüne sermektedir.
Günümüzde hala bu tür vahşetlerin yaşandığı ama kimilerinin ayakta alkışlayıp, kimilerinin de acıyan gözlerle uzaktan seyretmeyi seçtiği bu olaylar acaba bir gün son bulacak mı ne dersiniz !!!

Son söz olarak şunu söylemek isterim ki; bu dünya üzerinde yaşayan bir kadın olarak, kitapta anlatılan ve gerçeklerden yola çıkılarak paylaşılan bu olaylar neticesinde, bizlere özgürlüğümüzü sunan, kadın-erkek arasında ki eşitliğimizi sağlayan ve kadını cinsel bir obje olmaktan çıkarıp, bir birey olarak her konuda eşitlik sağlayan yüce önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüzü bir kez daha saygı, şükran ve sevgiyle anıyorum…

Kitapsız kalmamanız dileklerimle…
Mehp@re ÖĞÜT




0 Comments: